Ekonomi

Asgari ücret zammında gözler yarın ikinci kez toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çevrildi! Hükümet kanadının ilk teklifi yapması bekleniyor

Milyonların gözü asgari fiyat artışı için yarın yapılacak ikinci kurul toplantısında. Bir sonraki takvim henüz belirlenmemiş olsa da, yeni asgari fiyatın yıl sonundan önce açıklanması bekleniyor. Ancak kesin rakamın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN’DAN ASGARİ FİYAT MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine sonrası yaptığı açıklamada, yeni fiyatla ilgili mesaj verdi, “Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah düzeylerindeki gerilemeyi telafi etme çabalarımızın engellenmesine razı olamayız. Enflasyon maskesinin ardına sığınan tacizciler tarafından.” Asgari ücret için birçok rakam konuşulurken, tarafların masaya oturacağı rakamlar da belli oldu.

DEVLET İLK TEKLİFİ SUNACAK

ekonomi Gazeteden Mehmet Kaya’nın haberine göre bu kez teknik çalışmalar pek değer taşımıyor. Taban fiyatın belirlenmesi için yapılan çalışmalarda toplumsal baskının ön plana çıktığı belirtiliyor. “Sırtımızda yumurta tepsisi yok, bize yakışmayan bir rakama imza atmıyoruz” diyen TÜRK-İŞ komisyon başkanı Pevrul Kavlak, “Üçlü anlaşma olmazsa Ulaştı, imzalamayacağız, neden yapmadığımızı anlatacağız, basına ve kamuoyuna açıklayacağız” diyerek 7 bin 785 liraya kapıyı açtı. . Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anketine göre beklenti 7 bin 845 lira iken, hükümet kanadının 8 bin liranın üzerinde ilk teklifle masaya oturacağı tahmin ediliyor.

TÜİK HESAPLAMASI BÜYÜK ROL OYNAYACAK

Bunda TÜİK’in yapacağı hesaplama ana rollerden birini oynayacaktır. Geçtiğimiz yıllarda ağır, orta ve hafif işlerde çalışan bir işçinin günlük kalori ihtiyacı ile dengeli beslenmesi için gerekli gıdanın fiyatına ilişkin hesaplamalar kurula sunuldu. TÜİK fiyatlar konusunda oluşturduğu bilgi tabanını Türkiye geneli için kullansa da ülke genelinde gıda fiyatlarındaki artış yüksektir.

TEŞVİKİN YÜKSELTİLMESİ GÜNDEMDE

Öte yandan hükümet kanadından gelen ilk teklifle birlikte vergi ve diğer unsurlar dikkate alınarak fiyatın zirveye çıkması için çeşitli müzakereler yapılacak. Fiyatı yükseltmek için kullanılacak araçlar ise kamunun teşvikiyle gelir vergisi düzenlemesidir. Önceki yıllarda uygulanan teşvikin bir miktar artırılması da müzakere konusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu