Haber

Elazığ’da Cep Telefonu Satışında Taksit İmkanının Bulunmaması Şikayeti

SERRA TAYLAN

Elazığ Türkiye’de telefon ticareti yapan Erkut Korkmaz, “Şu anda yeni telefon satışı yok. Genelde ikinci el telefonlar satılıyor. İkinci el telefonlar sıfır cihazın yüzde 50 altında satıldığı için tercih ediliyor. Sıfırlar çok yüksek.” Küçük iş Hasan Aslan“Asgari ücrete zam yapılacağı söylentisi geçtikten sonra aksesuar ve cihazlarda artış var. Sebebi ise zam haberi yayılır yayılmaz toptancılar fiyatı artırıyor. Bu nedenle mecbur kalıyoruz” dedi. Ek fiyat koyun. Vatandaşın alım gücü düşüyor. Taksitle telefon satmıyoruz.”

Elazığ’da cep telefonu satan küçük esnaf, cep telefonu satışlarında taksit imkanının olmamasından şikayetçi oldu. Erkut Korkmaz, fiyatların yüksek olması ve taksit yetersizliğinden dolayı vatandaşların ikinci el telefonlara yöneldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“YENİ CİHAZ SATIŞLARI AZ OLUYOR”

“Şu anda sıfır telefon satışı yok. Çoğunlukla ikinci el telefonlar satılıyor. İkinci el telefonlar sıfır cihazın yüzde 50 altında satıldığı için, sıfırlar çok yüksek olduğu için tercih ediliyor. Fiyat her zaman değişiyor. Biz günlük kuyumcular gibi dolar kuruna göre fiyat veriyoruz. Tahtakale’mize bağlı olduğumuz bir uygulamamız var, ona göre çalışıyoruz. Günlük döviz kurumuz sürekli değişiyor. Değiştiği için her müşteriye ne zaman baksak bakıyoruz. soruyorlar o günkü dolar kuruna göre çarpıp ona göre fiyat veriyorlar.Bizim sorunumuz dolar kuru sürekli dalgalanıyor.İkincisi sattığımız aksesuarlar aynı.Dolarla sorun yaşıyoruz çünkü her şey elektronik, şarj aleti, kılıfı, kulaklığı ne olursa olsun dolar cinsinden geliyor ve dolara bağlı. Fiyatı neden müşteriye veriyoruz? Doları çarpıyoruz, 500 lira oluyor. Müşteriye veriyoruz. Sonra 15 dakika sonra dolar aniden çıkıyor yani düşüş olmuyor. Bu sefer kar marjımız gitti. Yenisini aldığımızda yenisini alıp sattığımız fiyata vitrine koyarız.

“BÜYÜK FİRMALARIN TAKSİTLİ SATIŞ HAKKI VAR AMA BİZİM HAKKIMIZ YOK”

Kredi kartı desteğimiz bulunmamaktadır. Cep telefonu kullanıcıları olarak yaklaşık 10 yıldır POS cihazlarımızda kredi kartı satışı yapmıyoruz, destek yok ama büyük firmaların kredi kartı ve taksit ödemesi var. Ya da büyük mağazalarda senetle veya taksitli satışlar var ama bizde yok. Genellikle peşin ödeme yapıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için kimse o kadar para verip alamıyor. Genellikle taksitle satın alıyor. Bu yüzden büyük firmalar taksitli satış yaptıkları için daha fazla satış yapıyorlar. Taksitli satışlarımız bulunmaktadır. 12 ay taksit, 6 ay taksit ve faizsiz kampanyalar bulunmaktadır. İnternet de aynı şekilde. 10 yıldır onu test edemiyoruz. POS cihazlarımızda taksit seçeneği yoktur, kaldırıldı ama tıpkı büyük firmaların anlaşma yaptığı gibi faizsiz taksit seçeneği var. Peşin sattığım fiyata büyük firmaların taksit kampanyaları yaptığı günler oluyor. Bu yüzden baş edemiyoruz.

“PEK ÇOK İNSAN YURT DIŞINDAN TELEFON İSTİYOR”

Yurt dışından gelen kaçak telefonların fiyatları yeni fiyatların yarısı kadar düşük olduğundan soran çok oluyor. Geçitteyiz. Günde 4-5 kişi “kaçak telefon var mı?” diye soruyor. Garantili satış yaptığımız için faturalı telefon satışı yapamıyoruz. İkinci el satıyoruz. Şu anda vitrinimizde en popüler telefonlardan en fazla 6 ve 7 sıfır var. Bu yüzden büyük ölçekli satışlara girişemiyoruz.”

“VERGİ ÖDÜYORUM, NEDEN BİTİREMİYORUM?”

Esnaf Sait Nergisoğulları şunları söyledi:

“Aslında en büyük sorunumuz POS cihazı. Taksit yapamıyoruz. Burada AVM’ler var. Gidin oraya sorun. Bir telefonun fiyatını 7 bin lira olarak söylüyorum ama oradan 14 bin liraya alabilirsiniz. 36 taksitle. POS cihazı aldım ama taksit yapamıyorum. Vergisini ödeyemiyorum.” Ben ödüyor muyum? Ödüyorum. Bu POS cihazının vergisi ve komisyonu benden kesilmektedir. Neden taksit yapamıyorum? Bunlar hep sorun. Bana göre buradaki tüm alışveriş merkezleri tefeci. Bugün bir GSM mağazasına gidin, oradan telefon alırsınız. Neden taksitle ödeme imkanım yok? ? Vergiyi ödüyorum. Neden bu şansı kullanamıyorum? Aldığım tüm eserlerin maliyeti dolardan fazla. Her şey dolar cinsinden. Dolar yüzünden bu parçayı aldığımda toptancı bana bunun 30 dolar olduğunu söylüyor. Bugün Türk parasıyla 30 dolar 900 liradır. Yani yabancının 30 doları 900 lira eder diye düşünüyorum. Doları, avroyu vatandaşa nasıl yansıtmamı istersiniz? Hepimiz mağduruz. Taksitli ödeme yapamadığım için yeni cihaz satamıyorum. İkinci el cihazlara talep daha fazla. Vatandaşın satın alma gücü yok. 15 bin lira maaş alan biri nasıl 10 bin lira telefona ödeyebilir? Neyle yaşıyorsun? Bu yüzden vatandaşlar taksitle alıyor.”

“Zamlar hâlâ konuşulurken işlerde artış geliyor”

Hasan Aslan şunları söyledi:

“Asgari fiyat artışı söylemleri geçtikten sonra aksesuar ve cihazlara zam geliyor. Bunun nedeni toptancıların artış haberi yayılır yayılmaz artış yapması. Bu nedenle ek fiyat koymak zorunda kalıyoruz. Satın alma Vatandaşın gücü azalıyor. Taksitli telefon satmıyoruz. İşimizi etkiliyor. Vatandaşın parası var. Böyle bir şey olmadığı için telefonu taksitle almak zorunda kalıyor. Taksit yapamadığımız için müşteriler alışveriş yapamıyor. Bu bizim işlerimizi de etkiliyor.Odalarla görüşüyoruz ama bir sonuca varamadık.Kaçak telefon isteyenler var.Bizde kesinlikle kaçak bir şey yok.Mali durumları kötü olduğu için genelde 2. ayda telefon alıyorlar. “Vatandaşlar yeni telefon istiyor. Yeni telefon isteyenler de var. Departman yılbaşından sonra durdu. Çünkü insanların maddi sorunları var. Piyasa sakin. Artışlar doların üzerinde olduğu için her şeye yansıyor. Doların yükselişiyle aksesuarların fiyatları da arttı.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu