Haber

İzmir’de Vize Dolandırıcılığı Operasyonu: 70 Gözaltı

İZMİR merkezli 7 ilde yürütülen operasyonda, yurt dışına vize almak isteyenleri sahte internet siteleri üzerinden 100 milyon lira dolandırdığı iddia edilen hata örgütü üyesi 70 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da operasyonu sosyal medya hesabından duyurdu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Siber Hatalarla Çaba Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘suç gelirlerinin aklanması ve önlenmesi’ suçları işlediği belirlenen Ö.FS liderliğindeki suç örgütü hakkında işlem yaptı. Ekipler, İzmir merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. İzmir’de 32, Türkiye’de 2 bin 12 kişinin şikayetçi olduğu kabahat çetesine yönelik operasyonda 70 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 7 kişinin daha arandığı bildirildi.

Zanlıların kurdukları sahte internet siteleri ile yurt dışına vize başvurusunda bulunan kişileri kandırdıkları bildirildi. Şüphelilerin oluşturdukları sahte internet sitelerini arama motorlarında üst sıralara taşıdıkları öğrenildi. Vatandaşların bu sitelerdeki iletişim numaralarını aradıklarında zanlıların ağına düştüğü, ‘vize ücreti’ adı altında ödeme istenerek dolandırıldığı anlaşıldı. Ayrıca zanlılar, vatandaş adı altında vatandaş adına vize bedelinin, ‘yoğunluk’ olduğunu söyleyerek 1-2 aylık bir vize alma süresi olduğunu, mağdurların bile bu cevaba göre altın, döviz ve lüks araçların, paranın parasının, paranın olmadığını anladığını tespit etti. Tespit edilen yaklaşık 25 şirketin kendi hesaplarına havale edildiği belirlendi. Aktarılan bu fonların bir süre finans yapısındaki ortak havuzda tutulduğu ve daha sonra izini kaybetmemek için banka şubelerinden çekildiği ortaya çıktı. Elde edilen haksız menfaatin bir kısmının döviz veya altına çevrildiği, bir kısmının üçüncü şahıslar adına şahıs ve şirketlerin hesaplarına yatırıldığı, bir kısmı ile lüks otomobillerin satın alındığı öğrenildi. Şüphelilerin paranın izini kaybetmek için bu tekniği kullandığı bildirildi. Zanlıların bu haksız avantajla turistik bölgelerde lüks bir tatil geçirdikleri de kaydedildi. Zanlıların bu şekilde vatandaşları 100 milyon lira dolandırdıkları belirtildi. BAKAN YERLIKAYA OPERASYONU SOSYAL MEDYADAN DUYURDU İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da operasyonu sosyal medyadan şu sözlerle duyurdu:

“Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Hatalarla Mücadele Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda İzmir Siber Kabahatler Şube Müdürlüğü tarafından 7 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında, kurdukları davet merkezleri aracılığıyla vize başvurusu kabul etmeye yetkili firmaların isimleri kullanılarak, ‘vize işlem ücreti’ adı altında para ödendi. Türkiye genelinde 2 bin 12 müştekiden yaklaşık 100 milyon TL’lik haksız menfaat temin eden ve tazminat talebinde bulunan 77 zanlı tespit edildi. Çeşitli meblağlar tespit edildi. Zanlılara yönelik eş zamanlı yürütülen operasyonda zanlılarla birlikte nakit para, ruhsatsız tabanca ve dijital cihazlar ele geçirildi. Operasyonu gerçekleştiren emniyet mensuplarımızı tebrik ediyorum. Çabalarımız hız kesmeden devam edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu