Haber

Meclis’i Bahçeli mi açacak yoksa Çandar mı?

ANKARA – Pazar günü yapılan seçimin ardından cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tipte kaldı ancak milletvekilliği seçimi sonuçlandı. Yasaya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin sonuçları açıklamasından 3 gün sonra saat 14.00’te toplanacak.

Milletvekilleri ikinci tipten önce yemin edecek

Daha önceki seçim süreçlerinde YSK’nın seçimin tamamlanmasını takip eden bir hafta içinde kesin sonuçları açıkladığı dikkate alındığında, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi önümüzdeki hafta Meclis açılacak ve milletvekilleri yemin edecek. .

YÖNETECEK EN YAŞLI ÜYE DEVLET BAHÇELİ

28. Yasama Yılının bu ilk oturumuna, Meclis Başkanı henüz seçilmediğinden en yaşlı üye başkanlık edecek. Bu dönemin en yaşlı üyeleri 1948 doğumlu MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ile Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar’dır.

BAHÇELİ CENGİZ ÇANDAR’I TERCİH ETMEZSE KALICI LİDER OLACAK

Edinilen bilgiye göre Bahçeli, Çandar’dan bir ay farkla büyük. Bu durumda Meclis’in ilk oturumuna Bahçeli başkanlık etmelidir. Çandar o gün Bahçeli ile de görev yapacak ve geçici olarak Meclis Başkan Yardımcılığı yapacak.

Ancak 2018 seçimlerinde Meclis’in en yaşlı üyesi olan Bahçeli, o dönemde bu görevi yerine getirmeyi tercih etmemiş ve Meclis’in en yaşlı ikinci üyesi olan Durmuş Yılmaz dönem dönem Meclis’i yönetmişti. MHP kaynaklarına göre Bahçeli, bu yasama yılında olağan kurallar çerçevesinde geçici olarak başkan olmayı seçmeyecek. Ancak, Kürt meselesine ilişkin açıklamaları MHP kanadından tepki toplayan Cengiz Çandar’ın bir fotoğrafının ortaya çıkmaması için Bahçeli’nin bu kez cumhurbaşkanlığını kabul edebileceği yorumunu yapan MHP’li kadrolar var. , Parlamentoyu geçici olarak yönetiyor olsa bile.

BAŞBAKAN SEÇİMİ TAMAMLANDIĞINDA LİDER SEÇİLECEK

Meclis Başkanlığı koltuğunu kalıcı olarak kimin işgal edeceği sorusu ikinci tip Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce cevaplanacak. Milletvekillerinin yemin ettikleri gün Meclis Başkanı seçimi açıklanacak ve adaylık başvuruları başlayacak. Siyasi partiler adaylarını 5 gün içinde bildirecek. Adaylık başvuru süresinin bitimini takip eden 5 gün içinde seçim tamamlanır. Yani Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci varyantı tamamlanıp kesin sonuçlar açıklanana kadar Meclis’in yeni başkanı belirlenecek.

Gizli oyla yapılan seçimde, ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi; Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oyu alan üye lider seçilecek. Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğü göz önüne alındığında, Meclis Başkanı büyük olasılıkla Cumhur İttifakı’nın işaret ettiği isim olacaktır.

MECLİS BAŞKANLIĞINA EN GÜÇLÜ ADAY FUAT OKTAY

Meclis Başkanlığı için lobiye göre en güçlü aday Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Fuat Oktay. Meclis Başkanlığı için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’un da adı anılsa da, yerine Fuat Oktay’ın gelmesi sürpriz olmaz. Ankara’da dile getirilen bir diğer kulis bilgisi de Numan Kurtulmuş’un AK Parti Küme Lideri olabileceği yönünde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu