Ekonomi

Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon tahmini: Yüzde 36

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu. 2024 enflasyon varsayımı yüzde 36 seviyesinde tutuldu. Karahan, “2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki raporda olduğu gibi korundu. 2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu ise yüzde 14 olarak tahmin edildi.”

Karahan’ın sunumundan öne çıkanlar şöyle:

“Merkez Bankası olarak güçlü kadromuzla enflasyonla mücadeleye yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere ulaşana kadar mali sıkılığı sürdürme kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Kesinlikle bırakmayacağız” Kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin verilmemesi “Politika duruşumuzu koruyarak enflasyonu öngördüğümüz yola indireceğiz ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacağız.”

“Önümüzdeki dönemde küresel ölçekte faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazandı. Merkez Bankalarının kademeli olarak indirim süreçlerine devam edeceği ve küresel ölçekte nakit sıkışıklığının korunacağı tahmin ediliyor. 2023 yılının son çeyreğinde enflasyon aynı seviyede kaldı. Önceki rapor tahminleriyle dengeli. Talep koşulları enflasyonu 1 puan düşürdü “Perakende satışların mevcut seviyesinin halen dirençli olduğunu değerlendiriyoruz. Sıkılaştırma adımlarıyla talebi dengeleme süreci başladı. Mali duruşumuzu korumaya kararlıyız.”

“Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı. Otomobil ithalatındaki artış da bu dönemde yavaşladı. Ocak ayı ara verileri dış ticaret eğilimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Mevcut istikrardaki iyileşmenin devam ettiğini öngörüyoruz. Hizmet enflasyonunda son çeyrekte bir yavaşlama olsa da katılık devam ediyor. Hizmet enflasyonundaki katılık önemli bir etken.” “Bileşeni kiralar. Konut piyasasındaki gelişmeler öncü gösterge olarak yakından takip ediliyor. Büyük kentlerde konut fiyatlarının artış hızı belirgin bir şekilde yavaşladı.”

“Enflasyon beklentilerinin düzeyi ve dağılımında önemli iyileşme görüldü. Beklentilerin tahmin aralığına yakınsaması para politikası duruşu açısından önemli bir kriter. Fiyat ayarlamalarının etkisiyle hizmet kümesinde fiyat aylık TÜFE beklentimizin üzerinde gerçekleşti. “

Detaylar geliyor…

(EKONOMİK HİZMET)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu