Ekonomi

Vergide yapay zeka dönemi! Gelir Yönetimi Başkanlığı LIKE’ı başlattı

GİB, yapay zekanın kamu sektöründe kullanımına örnek teşkil edecek bir uygulamayı hayata geçirdi.

Dijital vergi asistanı olan ÜZERE uygulaması 7/24 çalışan yeni nesil iletişim kanalıdır. “http://gib.gov.tr”İnternet sitesi üzerinden mükelleflerin kullanımına sunuldu.

Yapay zeka destekli makine öğrenmesi ile çalışan dijital vergi asistanı LIKE’a mevzuatla ilgili genel sorular sorulabiliyor.

Diyalog bazlı uygulama ile hem dönemsel vergi yükümlülükleri hem de yeni mevzuat gelişmelerine ilişkin bilgiler kullanıcılara en kısa sürede ve ilk elden ulaştırılıyor.

LIKE, motorlu taşıtlar vergisi, konut vergisi, pasaport ve dış hatlar harcı veya cep telefonu IMEI işlemleri gibi vatandaşların günlük hayatına dair sorulara yanıt veriyor. Bu bağlamda BEĞEN, “araba vergisi”, “araç damgası”gibi genel terimlerin yazılması yeterlidir. Uygulama vatandaşın öğrenmek istediği konuyu tespit edip anında bilgilendiriyor.

AS, görev yazısı talebi, damga vergisi beyannamesi, haciz soruşturması, Kovid-19 tedbirlerine uyulmaması nedeniyle tahsil edilen idari para cezalarının iadesi, araç sigorta masrafları, miras işlemleri, haksız fiyat artış bildirimi, trafik cezası işlemleri, borç durum mektubu. Aynı zamanda sorulara da cevap veriyor.

DETAYLI SORULARA DA CEVAP VERİLDİ

Uygulama aynı zamanda daha detaylı vergi konularında da hizmet veriyor. Örneğin 150 metrekarenin altında ve üstünde bir evin satışında KDV yüzde kaç olacak, galeriden veya kullanıcıdan ikinci el araç alımında KDV oranı ne kadar uygulanacak gibi detaylı sorulara da yanıt veriyor. .

LIKE uygulaması da gelen talepler ve mevzuat düzenlemelerine göre düzenli olarak güncellenecektir. Uygulamada cevabı bulunamayan bir soru varsa birkaç gün içinde cevap sisteme yüklenecek, mevzuat düzenlemeleri de bir gün BEĞENİ’ne dahil edilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu