Ekonomi

2024 yılının şampiyon adayı taylar dünyaya gözlerini açmaya başladı

2024 yılının şampiyon adayı taylar dünyaya gözlerini açmaya başladı

MALATYA – Malatya’da safkan Arap atı yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde 2024 yılı şampiyon adayı taylar doğmaya başladı.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sultansuyu Tarım İşletmesinde 2024 yılının şampiyon adayı tayları doğmaya başladı.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde, Osmanlı ordusunun at ihtiyacını karşılamak amacıyla 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adıyla kurulan Sultansuyu Ziraat İşletmesi’nde safkan Arap atları yetiştiriliyor. 2024 yılının şampiyon adayı taylar, 1915 yılında Hara Çiftliği adını alan ve 1928 yılında Sultansuyu Harası adıyla faaliyet gösteren Sultansuyu Ziraat İşletmesi’nde dünyaya gözlerini açmaya başladı.

“Tayların bakımı seçkin bir kadro tarafından yapılıyor.”

İşletmedeki tayların bakımının profesyonel bir ekip tarafından titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Öcal, “İşletmemizde yetiştirilen safkan Arap taylarının bakımı seçkin, donanımlı ve deneyimli bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu çalışma sonucunda 2023 yılında 40 milyon tay satılacak, 18 milyonu yetiştirici primine girecek, 2 milyonu sperma satışı ve damızlık satışı olmak üzere toplam 70 milyonu işletmemize katkı sağladı. Bu rakamlar işletmemizin bütçesinin yaklaşık yüzde ellisini oluşturuyor. 2023 yılında bir ilke daha imza atarak işletmemizde yetiştirilen taylarda Türkiye’deki en yüksek tay satışını 5 milyon TL ile gerçekleştirdik. Rekor satışlarımıza imza attık” dedi.

“44 tay doğdu”

2024 yılının ilk aylarında şu ana kadar 44 tay doğduğunu belirten Öcal, “Yeni tay doğumlarımız başladı. Şu ana kadar 44 şampiyon adayı tay doğdu. Bu yıl 120 kafa doğumu bekliyoruz. İşletmemizde, 11 aygır, 143 kısrak ve 306 tay olmak üzere toplam 460 baş var.” “3 adet atımız mevcut olup, 39 işçi ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz. İşletmemizdeki aygır ekibini canlandırmak ve yenilemek için 3 adet yeni aygır alımı gerçekleştirdik. Bu aygır ve tayların kalitesinin artarak devam edeceğini umuyoruz” dedi.

2023 yılında tay satışından beklentilerin üzerinde gelir elde edildiğini belirten Öcal, yeni dönemde bu geliri ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu