Haber

Çin Başbakan Yardımcısı Özbekistan Başbakanı ile Görüştü

Çin Başbakan Yardımcısı Hu Chunhua, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile Taşkent’te bir araya geldi, Özbekistan, 9 Ağustos 2022. (Fotoğraf: Cai Guodong/Xinhua)

TAŞKENT, 11 Aralık (Xinhua) — Çin Başbakan Yardımcısı Hu Chunhua, Cuma günü Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile bir araya geldi.

Aripov’dan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in içten selamlarını Özbekistan Devlet Başkanı Şevkat Mirziyoyev’e iletmesini isteyen Hu, Aripov’a Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin büyük başarıları ve geniş kapsamlı önemi hakkında bilgi verdi.

Hu, iki ülke liderlerinin bu yıl iki kez bir araya gelerek ikili işbirliğini derinleştirme konusunda geniş bir fikir birliğine vardıklarını ve Çin-Özbekistan kapsamlı stratejik ortaklığının geliştirilmesi için rota çizdiklerini söyledi.

Hu, Çin’in Özbekistan ile iki ülke liderleri arasında üzerinde anlaşmaya varılan değerli konuların uygulanması, karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin güçlendirilmesi ve kalkınma fırsatlarının paylaşılması için çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Çin’in, ortak bir geleceğe sahip bir Çin-Özbekistan toplumu vizyonunu gerçekleştirmek için Özbekistan ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Hu, şunları kaydetti; karşılıklı sağlam temelleri artırmayı, iki ülke arasındaki kalkınma stratejilerinin birbirine kenetlenmesini güçlendirmeyi, ikili ekonomik, ticari ve yatırım işbirliklerini genişletmeyi, iki taraf arasında kurulan ilişkilerde güçlü ilerleme sağlamayı, Avrasya kıtalararası ulaşım koridorlarını yumuşatmayı hedefliyor, güç işbirliğini daha da geliştirmek ve tarımsal işbirliğinin potansiyelinden yararlanmak. Bunun için ortak çaba sarf etmeye hazır olduklarını da belirtti.

Aripov, iki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı inanç temelinde kurduğu dostane bağın, karşılıklı yarar sağlayan ikili işbirliğinin geliştirilmesinde hayati rol oynadığını söyledi.

Özbekistan’ın tek Çin unsuruna sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirten Aripov, Çin ile ticaret, yatırım, ulaşım, enerji, altyapı, kültür, halklar arası ve yerelden yerele alışveriş gibi alanlarda iş birliğini derinleştireceğini ve Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu ve diğer irtibat projeleri ile daha fazla irtibat. Ülke ve bölge halklarına fayda sağlayacak şekilde ilerlemek istediklerini söyledi.

Görüşmelere Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Cemşid Hocayev de katıldı.

Hu ayrıca gün içinde Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Bakanı Jamshid Kuchkarov ile bir görüşmeye geldi ve yoksulluğun azaltılması ve diğer alanlarda işbirliği konularında görüş alışverişinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu