Ekonomi

FAO: Dünya gıda fiyatları geçen yıl yüzde 11,8 düştü

Küresel gıda fiyatları, yenilebilir yağ, süt ürünleri ve temel besin maddelerinin tedarikiyle ilgili devam eden endişelerin ortasında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), zayıf talep ve verimli bitkisel yağ ve süt üretimi nedeniyle Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen ay yüzde 2,1 azalarak 121,4’e gerilediğini belirtti.

Mart 2022’de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl ihracatının kesintiye uğraması ve rekor seviyelere ulaşmasından bu yana göstergeler yüzde 24 oranında düşüş gösterdi.

Tahıl arzı geçen yıldan bu yana yaşanan krizin en büyük etkeni oldu. Öte yandan Rusya’da ikinci kez buğday hasadının bol olması da fiyatların düşmesine yardımcı oldu.

Pirinç Endeksi geçen ay 15 yılın zirvesine çıktı

Ülkelerin uyguladığı tahıl düzenlemeleri ve iklim koşulları da gıda arzı için tehdit oluşturuyordu. Örneğin Hindistan, dünya çapında milyarlarca insanın beslenmesinin hayati bir parçası olan pirince ihracat kısıtlamaları getirerek FAO’nun Pirinç Endeksi’ni geçen ay 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Öte yandan sıcak hava koşulları çeşitli mahsulleri etkilerken, birçok ülkede yüksek elektrik ve personel maliyetleri nedeniyle gıda enflasyonu yüksek kaldı.

FAO raporunda ayrıca süt ürünleri, bitkisel yağ ve et fiyatlarının geçen ay en az yüzde 3 düştüğünü açıkladı.

Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 arttı

TÜİK verilerine göre enflasyon ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 58,94 oldu. Ana harcama gruplarına bakıldığında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görüldü. Bu kümeyi yüzde 73,6 ile gıda takip etti.

Bu verilere göre, dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 11,8 oranında düşerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu