Haber

Fransa’da emeklilik reformuna ikinci kez grev

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformlarına karşı iki haftalık aradan sonra ikinci kez grev düzenlendi. Okullar, demiryolları ve rafinerileri kapsayan grevler ve protestolar nedeniyle ülke çapında 11.000 polis ve jandarma görev yaptı.

Hızlı tren seferlerinin üçte ikisi iptal edilirken, bölge ve şehir içi tren ve metro hizmetlerinde önemli aksamalar yaşandı.

Sendikalar, ilkokul öğretmenlerinin yarısının işini bıraktığını bildirirken, elektrik şirketi TotalEnergies, rafinerilerinde sabah vardiyasında çalışan işçilerin yüzde 55’inin greve katıldığını bildirdi.


Fotoğraf: LOIC VENANCE/AFP/Getty Images

Hükümetin emeklilik reformundaki en tartışmalı planlardan biri, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak. Hükümet, mevcut yaş düzenlemesinin artık emeklilik sistemini finanse edemeyeceğini savunuyor. Tam emeklilik için gerekli olan prim ödeme süresinin daha hızlı bir şekilde artırılması ve bazı meslek kümelerine uygulanan ayrıcalıkların da kaldırılması öngörülmektedir.

Asgari emekli maaşı 1200 Euro’ya yükseltilecek

Mevcut sistemde emeklilik yaşı 62 olmasına rağmen prim ödeme süresini tamamlamayanlar daha uzun süre çalışmak zorunda kalıyor. 67 yaşında, prim ödeme süresine bakılmaksızın emeklilik ödemeleri başlar. Hükümet bu konuda herhangi bir değişiklik öngörmüyor. Asgari emekli maaşının ayda 1200 avroya çıkarılması planlanıyor.

Sendikalar, emeklilik reformlarının adil olmadığını savunuyor ve planları “acımasız” olarak nitelendiriyor. İki hafta önce sendikaların eylem gününe davet edilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı verilerine göre bir milyonu, sendika bilgilerine göre ise iki milyonu aşkın kişi sokağa çıktı.


Fotoğraf: Loic Venance/AFP/Getty Images

Hükümetin reform planları şu anda meclis komitesi tarafından inceleniyor. Kamuoyu yoklamaları, halkın büyük çoğunluğunun emeklilik reform planlarına karşı olduğunu gösteriyor.

17,7 milyar Euro ek kaynak hedefi

Çalışma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre emeklilik reformu, yıllık emeklilik primlerine 17,7 milyar avro ek katkı sağlayacak. Sendikalar, “süper zenginleri” vergilendirmek veya patronlardan ve yüksek gelirli emeklilerden kesintiler yapmak gibi fon sağlamanın başka yolları olduğunu savunuyorlar.

Macron başlangıçta emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasını önermiş ancak yansımaların ardından geri adım atmıştı. Hükümetin daha fazla tahta yanaşmayacağı mesajını veren Başbakan Elisabeth Borne, “64 yaşının tartışmaya açık olmadığını” vurguladı, ancak başta kadınlar olmak üzere bazı kesimler üzerindeki etkisini azaltmanın yollarını gözden geçirdiklerini söyledi.

Muhalefetin önerisi üzerine konunun referanduma götürülmesi önerisi Pazartesi günü Meclis’te görüşülecek.

rtr,dpa/BK,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu