Ekonomi

Garanti BBVA’dan 2023’e güçlü başlangıç

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,31 Mart 2023 tarihli mali tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide mali tablolarına göre yılın ilk 3 aylık döneminde; net kazanç15,5 milyar TL oldu. varlık boyutu1,5 trilyon TL seviyesindeyken nakdi ve gayrinakdi krediler Bankanın sağladığı taban 1,1 trilyon TL oldu. Fonlama tabanını dinamik bir şekilde yöneten Garanti BBVA’nın fon kaynakları arasında müşteri mevduatı en büyük yük olmaya devam etti; Faaliyetlerin %70’i mevduatlarla finanse edilmektedir. Müşteri mevduat tabanı yılın ilk üç ayında %14 büyüyerek 1,0 trilyon TL’ye ulaştı. Güçlü sermaye odağını sürdüren Banka, sermaye yeterlilik oranı%15,9*, özkaynak kârlılığı%38,2** , varlık getirisi%4,5** idi.

* BDDK’nın kesintili tedbirleri hariç

**Ortalama etkinlik getirisi ve ortalama sermaye getirisi hesaplamalarında net kâr yıllandırılırken tek seferlik kalemler dahil edilmemiştir.

konu hakkında bilgi vermek Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ; “Ülke olarak en sorunlu dönemi yaşadığımız bir çeyreği tamamladık. Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Kurum olarak birinci önceliğimiz, devlet ve tüm paydaşlarımız nezdinde yerel halkımıza ve çalışanlarımıza maddi ve manevi destek olmaktır. Şu anda en büyük ödevimiz, krizin devam ettiğini unutmadan, halkımızın yanında olmak ve her türlü destekle yolumuza devam etmektir.

Bankacılık faaliyetlerimizi değerlendirecek olursak, 2023 yılı global arenada dinamik bir şekilde başladı; Durgunluk, yüksek enflasyon ve dünya çapında bankalarda yaşanan krizler, sağlam bankacılık segmentinin değerini bir kez daha gösterdi. Türkiye’de bankacılık sektörü, sağlıklı bilanço yapısıyla ülke ihtiyaçlarını destekleyecek güce sahiptir. Ancak şubeye olan ihtiyaç enflasyonu bir an önce düşürmek ve daha öngörülebilir ve istikrarlı bir makro yatırım ortamı oluşturmaktır. Sermaye karlılığının enflasyonun altında olduğu göz önüne alındığında, sektörün güçlü sermayesini koruyabilmesi ve ekonomik büyümeyi destekleyebilmesi için sürdürülebilir karlılığın öneminin altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Yoğun düzenleme, kredi büyümesinin yönünü ve boyutunu belirlemeye devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde ticari kredi büyümemizde belirgin bir yavaşlama yaşanırken, ihtiyaç kredileri ve kredi kartları olağan büyüme trendini sürdürdü. Operasyonel kalitemiz oldukça yüksek ve önümüzdeki dönemde bunu olumsuz etkileyecek bir gelişme beklemiyorum. Ancak her zaman olduğu gibi bu dönemde de çok ihtiyatlı müdahale politikamızı sürdürdük. Parça için en yüksek değeri mutlak fiyat olarak ayırdık.”

Recep Baştuğ Sözlerine şöyle devam etti: “Müşteri kazanımı stratejik önceliğimiz olmakla birlikte, mevcut müşterilerde derinleşmenin çok daha değerli olduğu bir dönemdeyiz. Elbette bu konuda en büyük yardımcılarımız dijitalleşme, bilgi ve yapay zeka. 2022 yılı sonunda alanında öncü olarak başlattığımız açık bankacılık hizmeti ile müşterilerimize kanal, zaman ve mekandan bağımsız hareket etme imkanı sunuyoruz. Dijitalleşmeyi yasal müşteriler de dahil olmak üzere en üst seviyeye taşıdık ve önümüzdeki dönemde kendisini segmentten ayıran bu özelliği ile müşterilerimize daha fazla katkı sağlamayı planlıyoruz.

Banka olarak ana stratejilerimizden biri olan sürdürülebilirlik, finansmanın ötesine geçti. Müşterileri bilgilendirmek, geleceğe yönelik aksiyonlar almak ve çok önemli taahhütlere imza atmak ana önceliklerimiz haline geldi. PACTA (Paris Anlaşması Sermaye Geçiş Değerlendirmesi) metodolojisine uygun olarak orta döngü karbondan arındırma hedeflerini açıklayan Türkiye’den ilk banka olduk. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde üst üste 8. kez yer alarak dünya sıralamasında en yüksek 5. sırada yer aldık. 2022 yılında başlattığımız İhracatta Sürdürülebilir Gelecek buluşmalarına devam edeceğiz.

Garanti BBVA olarak güçlü bilançomuz ve uzman insan kaynağımızla müşterilerimizin yanında olmaya ve paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz. Bankamızın yılın ilk çeyreğinde ulaştığı sonuçlara büyük emekleri ve katkıları olan çalışma arkadaşlarıma ve bize destek olan ve güvenen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

Hesap Dönemine Ait Faaliyet Sonuçlarına İlişkin Özet Finansal Bilgiler

* Ortalama faaliyet karlılığı %4,5 oldu.

* Ortalama özkaynak karlılığı %38,2 oldu.

* İktisatta nakdi ve gayri nakdi krediler  Bankanın sağladığı destek tutarı 1 trilyon 083 milyar 060 milyon 345 bin TL oldu.

* Toplam canlı krediler, TL krediler ve YP krediler pazar payları sırasıyla %9,8, %9,9 ve %9,4 olarak gerçekleşti.

* Yılbaşından bu yana toplam müşteri mevduatı %14,3 büyüdü ve pazar payı %10,1’e ulaştı.

* Vadesiz mevduatın toplam mevduat içindeki payı %43 oldu.

* Sermaye yeterlilik rasyosu %15,9* ile yasal sınır olan %12,2’nin üzerinde gerçekleşti.

* Takipteki alacak oranı %2,4 oldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-eceabat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu