Haber

Süs bitkisi üreticilerinden “KDV” çağrısı

Süs bitkisi üreticilerinden “KDV” çağrısı

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidan Standı Fuarı 18. kez açıldı. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, daha uygun şartlarda üretimin sağlanması için Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi milli gelirin en az yüzde 1’inin üreticilere verilmesi gerektiğini söyledi. Programda, merkezi hükümete kesimde yüzde 20 olan KDV oranının yeniden düzenlenmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidan Standı Fuarı açıldı. Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği’nin ev sahipliğinde bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen stant açılışına Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, Ödemiş Belediye Başkanı katıldı. Onur konuğu Mehmet Eriş ve Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Melek’ti. Mızrak Subaşı, İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, siyasi parti, kooperatif, muhtar ve üretici temsilcileri katıldı.

“Başka Bir Tarım Mümkün”

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Başka Tarım Mümkün’ vizyonuyla verdiği desteğin üreticilere önemli katkılar sağladığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla hizmete açılan Bayındır Süt Fabrikası ile üreticinin emeğine destek verdiklerini belirten Başkan Yardımcısı Özuslu, “Hem o bölge halkına istihdam yaratıyoruz, hem de işleyerek katma değeri arttırıyoruz. Bölgede günlük 100 ton süt üretiliyor. “Üreticilerimizin kendini iyi hissettiği, daha çok ürettiği, daha çok kazandığı bir sistem oluşturduk” dedi.

“Türkiye üretmek zorunda”

Mustafa Özuslu konuşmasında sektörün yaşadığı sorunlara da değinerek, “Sektör Türkiye’ye 80 milyon dolar kazandırdı. Destekleniyormuş gibi yapmak değil, gerçekten destek vermek önemlidir. Destek verilmesi çiftçinin ve üreticinin yüzünü güldürecek, üretmelerini sağlayacaktır. Refah içinde yaşamak istiyorsak, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’deki her vatandaşımızın birinci sınıf vatandaş olarak yaşamasını istiyorsak, Türkiye’nin üretmeye devam etmesi gerekiyor. Merkezi hükümeti davet ediyorum. Kanun ‘gayri safi milli hasılanın yüzde birini üreticiye ve çiftçiye verin’ diyor. verir miyiz? Yapmıyoruz. Bunu verirsek çiftçi daha iyi şartlarda üretim yapacak. Bu isteğimi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Gayri safi milli hasılanın yüzde birini çiftçilere verin. Çiftçiye destek olun. “Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz Hollandalı, Fransız, İsrailli ve Alman çiftçiler kadar pahalı.”

“Sektör Avrupa ile rekabet edene kadar desteklenmeli”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de müdürlükteki KDV oranının çok yüksek olduğunu belirterek, “Süs bitkileri ve fidan üreticilerini her alanda desteklemek zorundayız. Bu kesimin Avrupa ile rekabet edebilecek duruma gelene kadar desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor. Bunu fazlasıyla hak ediyor. Bölgede 2 binin üzerinde süs bitkisi üreticisi bulunmaktadır. 20 bin aile geçimini sağlıyor. Verimli bir iş. Hammadde ve bakım maliyetleri açısından çok fazla destek sağlamak gerekiyor. Bütün büyük şehirlere teşekkür etmek istiyorum. Daha önceki dönemlerde Ankara, İstanbul gibi şehirlere Avrupa’dan gelen ağaç ve süs bitkileri dikilirdi. Artık bu duruma son verildi. Kendi üreticilerimizin önünü açıyoruz” dedi.

“Bu güzel şehrin değerlerini hep birlikte yükselteceğiz”

Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Melek Mızrak Subaşı da fuarın Ödemiş’in tarımsal potansiyelini ve bitki çeşitliliğini ortaya koyması açısından önemine değinerek, “Ödemiş’in tarımsal ve doğal zenginliklerini daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışacağımıza inanıyorum. “Hep birlikte bu güzel şehrin değerini her zaman artıracağız ve gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

“Ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor”

Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak, süs bitkileri ihracatının ülke ekonomisine katkısına değinerek, “Dünya iklim kriziyle mücadele ediyor. İklim krizi, depremler, yangınlar ve susuzluk kapımızda. Bu sorunların çözümü ağaçlandırmadan geçmektedir. “Ülkemizi yeşillendirmek için hep birlikte çalışalım” dedi.

“Pırlantada bile sıfır olan KDV bu sektörde yüzde 20.”

Türkiye Tohum Yetiştiricileri Birliği (TÜRKTOB) Genel Başkan Yardımcısı ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Savaş Akcan da bölümde KDV’nin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Akcan, “Herkes iklim krizinden, küresel ısınmadan, yeşilliğin katledilmesinden bahsediyor. Ama bununla mücadele edecek olan bu sektörün KDV’si yüzde 20. Lütfen sesimizi Meclis’te duyurun. Pırlantada bile sıfır olan KDV bu sektörde yüzde 20. Dolayısıyla ciddi bir maliyet yaratıyor. Meclis’te sesimizi duyurun ve yeni bir düzenleme yapılmasını sağlayın. “Siyasilerden destek, yardım ve anlayış bekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Süs Bitkileri ve Fidan Standı Fuarı 5 Kasım’da sona erecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu