Haber

ABD ve İngiltere, Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu

ABD ve İngiltere, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle yürüttükleri hava operasyonu kapsamında Yemen’de 8 Husi hedefini vurduğunu duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan ortak açıklamada, ABD ve İngiltere silahlı kuvvetlerinin, adı geçen diğer 4 ülkenin desteğiyle, ticari amaçlı hedef alan Yemen’deki Husilerle ilgili bazı noktaları vurduğu belirtildi. Kızıldeniz’deki gemiler.

Söz konusu hava saldırılarının Husilerin ticaret gemilerine ve dolayısıyla küresel ticarete yönelik tehditlerini ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtilen ortak açıklamada, Husilerin koalisyon gemilerine de balistik füze saldırıları düzenlediği kaydedildi. ve 11 Ocak’tan bu yana ABD ticari gemilerine yönelik insansız hava aracı saldırıları.

Açıklamada, “Bugünkü saldırı özellikle Husilerin yer altı depolama sahasını ve onların füze ve hava gözetleme kabiliyetleriyle bağlantılı sahaları hedef aldı” denildi. Açıklamalar kullanılırken vurulan hedef sayısının 8 olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Husilerin Kasım ortasından bu yana Kızıldeniz’deki ticari gemilere 30’dan fazla baskın düzenlediğine dikkat çekilerek, “Uluslararası toplumun geniş fikir birliğinin bilincinde olarak, Husilerin denizcilere ve deniz ticaretine yönelik eylemlerini kabul ediyoruz. Kurallara dayalı düzeni, seyrüsefer özgürlüğünü ve uluslararası ticareti koruyun.” “Kabul edilemez ve hukuka aykırı saldırılardan hesap sorma kararlılığında, benzer düşüncelere sahip ülkelerden oluşan bir koalisyon olarak bir kez daha harekete geçtik.” Onun sözleri yer aldı.

Açıklamada, koalisyonun amacının bölgedeki gerilimi azaltmak ve Kızıldeniz’de istikrarı sağlamak olduğu vurgulanarak, “Husilere yönelik uyarımızı tekrarlamak isteriz. Canları savunmaktan çekinmeyeceğiz” denildi. ve devam eden tehditler karşısında dünyanın en kritik su yollarından birinde serbest ticaret akışı.” ifadeler kullanıldı.

Husiler başkent Sana’nın vurulduğunu duyurdu

Öte yandan Ensarullah sitesinde yer alan Husilerle ilgili son dakika haberinde, “ABD-İngiliz güçlerinin başkent Sana’ya saldırısı” ifadeleri kullanıldı.

Bölge sakinlerinden alınan bilgiye dayandırılan haberde, başkent Sana semalarında uçan bir savaş uçağıyla eş zamanlı olarak başkentin kuzey bölgelerinde şiddetli patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Husiler, ABD ve İngiltere’nin 19 Ocak’ta ülkenin batısındaki Hudeyde şehrine iki kez baskın düzenlediğini duyurdu.

Kızıldeniz’deki durum

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim’de İsrail şirketlerine bağlı olduğunu söyledikleri Yemen açıklarında ticari gemilere el koymaya, bir kısmına da insansız hava araçlarıyla saldırmaya başladı. füzeler.

ABD güçleri bu dönemde Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze insansız hava araçlarını birçok kez düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle 18 Aralık’ta Husi güçlerine karşı bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

31 Aralık’ta Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta Kızıldeniz’de bir ABD gemisinin İsrail’i desteklediği gerekçesiyle füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarına derhal son verilmesini talep eden kararı kabul etti.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si gerçekleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu