Ekonomi

GİB, “Bağış ve yardımlar vergi matrahından düşülür, vergiden düşülmez” diyerek kafa karışıklığına son verdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dün akşam düzenlediği ortak yayınla toplanan yardım ve bağışların vergi indirimi yönünde yapılan paylara ilişkin açıklama yaptı. GİB, bağış ve yardımların vergiden değil matrahtan düşüldüğünü bir örnekle açıkladı.

Dün gece televizyon kanallarında ortak yayınla sarsıntı bölgesi için ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası kapsamında 115 milyar liralık bağış toplandı. Yapılan bağış ve yardımların ardından bahsi geçen fiyatların vergiden düşülebileceği sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama geldi. GİB açıklamasında, “Bağış ve yardımlar vergiden değil matrahtan düşülür” denildi.

Açıklamada verilen örnekte, 100 bin TL kârı olan bir kurum AFAD’a 20 bin TL bağış yaptığında, yardımından 20 bin TL kesinti yapacak. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödenecek. Özetle 4 bin TL vergiden muaf tutulacak.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sosyal medyada yapılan bağış ve yardım paylaşımlarının vergiden düşüldüğü görülmektedir. Kamuoyunun ve mükelleflerin bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür. Doğrusu, konuyu kolay bir örnekle açıklamak gerekirse; 100.000TL faizi olan bir kurum AFAD’a 20.000TL bağış yaptığında kazancından 20.000TL kesinti yapacak ve oranı üzerinden hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. kalan 80.000TL üzerinden yüzde 20 oranında kesilen vergi özet olarak 4.000TL – İSTANBUL

aralikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu