Sağlık

İkinci Kez Alkol Ruhsatını Kaybedenler SÜDGE Sırasında (Özel Haber)

İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Ali Emre Çetinkol, yeni yıla sayılı günler kala yoğun olan Sürücü Davranışı Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) başvuruları hakkında Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunarak vatandaşları araç kullanmamaları konusunda uyardı. sarhoş.

SÜDGE Sertifikası Fiyatı Ne Kadardır?

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sürücü Davranışlarını İyileştirmeye Dair Yönetmelik’ kapsamında 2006 yılında başlatılan alkollü araç kullanarak ikinci kez ehliyetini iade eden vatandaşların yeniden ehliyet alabilmeleri için katılma zorunluluğu; Sürücü Davranışı Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) başvuruları yoğun. Halk Sağlığı Başkanlıkları tarafından ülke genelinde il ve ilçelerde düzenlenen SÜDGE eğitimleri, alkollü araç kullanmamak üzere ehliyetini iade eden vatandaşlara veriliyor. İkinci kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetini kaybedenler, SÜDGE Belgesi almadan ehliyetlerini geri alamazlar. Uygun fiyata eğitim verilmektedir. 2022 yılı fiyatı ise 2 bin 860 TL olarak belirtilmişti.

Alkolden İkinci Kez Ruhsat Kaybedenler SÜDGE Sırasında

SÜDGE Uygulamalarında Yoğunluk!

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürlüğü Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, ülke genelinde ve İzmir’de SÜDGE uygulamalarında artış olduğunu, bu yoğunluğun halkın SÜDGE konusundaki bilgisizliğinden kaynaklandığını söyledi. Bu eğitimlerle ilgili müdürlük olarak farkındalık çalışmaları yürüttüklerini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Çetinkol, SÜDGE’nin değerine dikkat çekerek, eğitimlerin sadece eğitimler olmadığını, büyük bir ciddiyetle ve özveriyle verildiğine dikkat çekti. uzmanlardan oluşan bir ekip.

20 bin kişi SÜDGE eğitimi aldı

İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Hekim Ali Emre Çetinkol, “SÜDGE kursuna 2006 yılından bu yana 20 bin kişi katıldı. Bu yıl İzmir’de SÜDGE’ye yaklaşık 3 bin 40 başvuru yapıldı. Bunlardan 2.500’ü eğitimi tamamladı. Başvurular kalabalık. Bakanlık yönetmeliğinde kümelerden 12 kişi olarak bahsedilmesine rağmen yoğunluktan dolayı İzmir’de sayıyı 24’e çıkardık. Haftanın her günü 5 gün sabah ve akşam 10’ar küme olmak üzere 240 kişiye eğitim veriyoruz. Türkiye’deki en yüksek kapasiteli SÜDGE Eğitimini İzmir’de düzenliyoruz” dedi.

SÜDGE Eğitimine katılanların yüzde 3,5’i kadın, yüzde 96,5’i erkek

Pandemi döneminde İzmir’de SÜDGE eğitimlerine devam ettiklerini belirten İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Ali Emre Çetinkol, “Bazı iller orta dereceler verdi ama biz kapatmadık, eğitici sayısını artırarak SÜDGE eğitimlerine devam ettik. . Bir başvuru sahibi 6 ay öncesinden randevu alabilirken biz bu süreyi şimdi 3 aya indirdik. Eğitime başlarsanız ve 2 ay sonra başarılı olursanız ehliyetinizi alabilirsiniz. Alkol ve element kullanımı nedeniyle ikinci kez ehliyetini kaybeden sürücüler, iki yıl sonra ehliyet almaya gittiklerinde ehliyet alabilmek için SÜDGE kursu almanın gerekliliğini öğreniyor. Yoğunluğun nedeni budur. Ehliyetlerini iade eden vatandaşlar, 1. yılı tamamladıklarında Halk Sağlığı Müdürlüklerine SÜDGE eğitimi için başvurabilir ve kalan 1 yıl içinde sertifikalarını alabilirler. Bize başvuranların yüzde 95’i ehliyet almaya gittiklerinde ehliyetlerini geri alabilmek için SÜDGE eğitimi almaları gerektiğini öğreniyor. Eğitimlere katılanların yaklaşık yüzde 3,5’i kadın, yaklaşık yüzde 96,5’i erkek” dedi.

“Her gruptan yüzde 20 kişi AMATEM’e yönlendiriliyor”

Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne SÜDGE kursuna başlamak için geldiklerinde öncelikle psikolog ve hekim tarafından yüz yüze görüşme yapılır. Ayrıca kişilerin alkol veya elemente olan bağımlılık düzeylerini test etmek için kan tahlilleri yapılır. Uzun süreli alkol kullananlar ve alkol bağımlısı olanlar Alkol ve Unsurları Tedavi Merkezlerine (AMATEM) yönlendirilmektedir. İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Tıp Ali Emre Çetinkol, “SÜDGE kursunu tamamladıktan sonra ehliyetini kaybedenlerin sayısı çok fazla değil. İlk dört haftalık eğitimin sonunda sınav yapılır. Sınavı geçemeyenler 4 hafta daha eğitilirler. Kişinin davranışları izlenir. Kendini düzeltmek için çaba gösterip göstermediği de kontrol edilir. Sırf laf olsun diye yapılan bürokratik bir eğitim değil ama beş altı kere dersi geçemeyenler var. AMATEM dediğimiz AMATEM’den yıllarca gelemeyen, bağımlılık düzeyinde alkol bağımlısı olan insanlar olduğunu vurgulayarak eğitimin önemine vurgu yaptı. Halk Sağlığı Müdürü Çetinkol, “2022’de her gruptan yüzde 15-20 ve üzeri kişide bağımlılık benzeri bir yaklaşım olduğu belirlenerek AMATEM’e yönlendiriliyor” diyerek açıklamalarına devam ederek, “Bu kişiler değerlendirmeye tabi tutuluyor. AMATEM.
Gerekirse aylık takip yapılır. Bu kişilerin bağımlılık yapıcı bir davranışı olmadığına veya iyileştiğine dair AMATEM’den bir rapor yoksa değerlendirme sürecinden geçemezler. Sınavı kazanıp da altı ay, bir yıl ehliyet alamayanlar var, AMATEM’deki durumları kesinleşmedi.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu