Sağlık

Bu 10 besin şahin gözleri için olmazsa olmaz! Göz sağlığını iyileştiren besinler!

Bilimsel araştırmalara göre tükettiğinizde retinada birikebilecek bir grup bitki pigmentinin göz sağlığını ve görmeyi iyileştirmesi mümkündür. Hem göz sağlığınız hem de görme yeteneğinizi geliştirmek için bazı besin gruplarına öncelik vermeniz gerekecektir. Göz sağlığına iyi gelen, görme yeteneğini artıran meyve, sebze ve bitkileri sizler için listeledik! Göz sınırlarına uygun sınırlar..

GÖZ SAĞLIĞINA İYİ OLAN BESİNLER!

ISPANAK

Ispanak, karotenoidler, beta-karoten ve zeaksantin gibi doğal bileşiklerle zengin bir besin kaynağıdır. Bu bileşikler doğal antibiyotik özelliği göstererek göz sağlığını destekler. Ispanak katarakt riskini azaltmada etkilidir. Ayrıca yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan çeşitli göz hastalıklarına karşı koruma sağlar ve güneşten gelen zararlı mavi ışınları filtreleyerek doğal bir güneş gözlüğü görevi görür.

KALE

Bir araştırmada Amerika’nın dünyanın en sağlıklı sebzesi seçilen karalahana, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına büyük katkı sağlıyor. Sütten daha fazla kalsiyum içeren tam bir kalsiyum deposudur. Ayrıca K vitamini ve çeşitli mineraller içerir.

MAYDANOZ

Maydanoz içerdiği beta karoten sayesinde yaşlılarda retina sağlığını korur. İyi bir A vitamini kaynağı olan maydanozun göz sağlığına olumlu etkisi vardır.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay güçlü antioksidan özelliklere sahip bir bitkidir. Göz sağlığı için değerli bir koruma sağlayan bu antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve retinayı güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmaktan korur. Ayrıca glokom riskini azaltır ve uzun çalışma saatlerinin neden olduğu göz yorgunluğunu giderir.

CEVİZ

Ceviz, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olup beyin ve göz sinirlerinin gelişimi için önemli bir kaynaktır. Ceviz göz kuruluğunu azaltmada etkilidir. Ayrıca içerdiği E vitamini retina dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur.

KABAK

Balkabağı yüksek miktarda A vitamini içeren harika bir besindir. Yeterli miktarda tüketildiğinde gece körlüğü, makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarının oluşumunu geciktirir.

SOMON

Somon, güçlü bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Yetişkinlerde makula dejenerasyonu riskini azaltır. Ayrıca glokom ve kuru gözlere karşı koruma sağlar. Haftada en az iki kez tüketildiğinde göz sağlığına faydalıdır.

HAVUÇ

Havuç içerdiği A, C, E vitaminleri ve beta-karoten sayesinde göz sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca 1 adet orta boy havuç günlük C vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar. C vitamini eksikliği diş ve diş eti kanamaları, saç dökülmesi, eklem ağrıları gibi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda C vitamini eksikliği de katarakt riskini artırabilir. Havuç ayrıca günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse %2’sini sağlar.

ÜZÜM

Üzüm çekirdeği güçlü bir antioksidan içerir. Üzüm, makula dejenerasyonu ve diyabet gibi durumlara bağlı damar ve sinir hasarından korunmaya yardımcı olur.

KİVİ

Kivi bol miktarda E vitamini içerir ve retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca gözlerdeki kan damarlarını besleyerek gözlerin canlı ve parlak olmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu