Sağlık

Lenf kanseri neden olur, ölümcül müdür? Lenf kanserinin belirtileri nelerdir?

İnatçı bir hastalık olan her türlü kanser insan hayatını derinden etkiler. Lenf kanseri bunlardan biridir. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemin düzgün çalışmaması sonucu oluşan lenf kanseri oldukça tehlikeli bir kanser türüdür. Ölümcül çok sayıda olayın görüldüğü lenf kanseri hakkında tüm merak edilenler haberimizde.

LENF KANSERİ NEDİR? LENF KANSERİNE NE SEBEP OLUR?

Lenfatik sistem, lenf düğümleri, lenf sıvısı ve lenf damarlarından oluşan bir ağdır. Bu sistem vücudun savunma sistemlerinin ortasında yer alır ve lenfosit adı verilen bir beyaz kan hücresi kümesi tarafından desteklenir. Lenfatik sistem ayrıca dalak, kemik iliği ve timus gibi organları da içerir.

Lenfatik sistem, mikroorganizmaların vücuda girişini ve yayılmasını engelleyerek bağışıklık fonksiyonunu yerine getirir. Lenf düğümleri, mikroorganizmaların filtrasyonunda ve nötralizasyonunda değerli bir rol oynar. Lenfositler, bu mikroorganizmaları tanımak ve nötralize etmek için aktif olarak çalışır.

Ancak çeşitli nedenlerle lenfositlerin aşırı çoğalması ve lenfatik sistem organlarında kitle oluşumu meydana gelebilir. Bu durum lenf kanseri veya lenfoma olarak bilinir. Lenf kanseri, lenfatik sistem organlarının kanseridir. Lenfatik sistem organlarındaki olağandışı hücreler zamanla büyüyebilir ve yayılabilir. Lenfoma sıklıkla lenf düğümlerinde, dalakta veya diğer lenfoid dokularda görülebilir.

İki tip lenf kanseri vardır. Bunlar; Hodgkin lenfoma ve Hodgkin olmayan lenfoma. Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde yerleşen ve genellikle daha hafif seyreden bir tümör türüdür. Non-Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde bulunmayan ve daha ağır seyredebilen bir tümör türüdür. Lenfoma her yaş grubunda görülebilmekle birlikte 60 yaş üzerinde daha sık görülmektedir.

LENF KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Lenf düğümlerinin şişmesi: Lenfoma genellikle lenf düğümlerinde başlar ve lenf düğümlerinin olağandışı büyümesi nedeniyle şişme meydana gelebilir. Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ele gelen şişlik olabilir.

  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk: Lenfoma vücudun savunma sistemini etkileyerek aşırı halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Günlük aktivitelerde normalden daha fazla kuvvet uygulamak zor olabilir.

  • Aşırı kilo kaybı: Lenfoma, vücudun yiyecekleri emme veya sindirme yeteneğini etkileyebilir. Bu durumda kilo kaybı meydana gelebilir ve iştah azalabilir.

  • Ateş ve gece terlemeleri: Lenfoma vücutta ateşe yol açabilecek bir inflamatuar yanıta neden olabilir. Ayrıca gece terlemeleri de yaygındır.

  • Nefes darlığı ve öksürük: Lenfoma akciğerlere veya göğüs bölgesine yayıldığında nefes darlığı ve öksürük oluşabilir. Bu aynı zamanda yakındaki dokulara baskı uygulayan lenf düğümleriyle de bağlantılı olabilir.

  • Kaşıntı: Lenfoma bazen ciltte kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı genellikle belirli bölgelerde şiddetli hale gelebilir.

  • Genel vücut ağrıları: Lenfoma vücutta yaygın ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Ağrı kemiklerde veya kaslarda hissedilebilir.

Bu belirtiler başka sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olabileceğinden, bu belirtiler lenfomanın varlığına işaret etmez. Ancak bu belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız bir doktora başvurmanızda fayda var. Bir doktor semptomların nedenini değerlendirebilir ve gerektiğinde daha fazla test ve teşhis için sizi sevk edebilir.

LENF KANSERİ ÖLÜMCÜL MİDİR? LENF KANSERİ TEDAVİSİ NEDİR?

Lenf kanseri önemli ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Lenf kanserinin tedavi süreci kişinin durumuna ve uygulanan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. İhmal edilemeyecek bir hastalık olup, kontrolleri ve tedavi sürecine sıkı sıkıya uyulması gerekmektedir. Lenf kanserinin öldürücü olup olmadığı hastalığın derecesine bağlıdır; Tedavi duruma göre ölümcül duruma göre başarı ile sonuçlanabilmektedir. Lenf kanserinin tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemoterapi: Lenfoma tedavisinde en sık kullanılan formüllerden biridir. Kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini durdurmak için kullanılan ilaçlarla yapılan tedavidir. Tek başına veya diğer tedavi formülleri ile kombinasyon halinde kullanılabilir.

  • Biyolojik tedaviler: Monoklonal antikorlar gibi biyolojik casuslar, belirli amaçlar için lenfoma hücrelerine saldırmak ve onları tedavi etmek için kullanılır. Lenfoma hücrelerini hedef alan bu tedaviler, normal hücrelere daha az zarar verme potansiyeline sahiptir.

  • Radyoterapi: Yüksek güçlü ışınların kullanıldığı bir tedavi şeklidir. Lenfoma hücrelerini öldürmek veya büyümelerini durdurmak için kullanılır. Genellikle lenfoma odaklı bir bölgeye yönlendirilir.

  • Yüksek doz tedavi ve kök hücre veya kemik iliği nakli:Bazı yüksek riskli veya tekrarlayan lenfoma vakalarında, yüksek doz kemoterapi ve ardından sağlıklı kök hücre veya kemik iliği nakli gerekebilir.

  • Araba T Hücre tedavisi: B hücreli lenfomalarda kullanılan bir immünoterapi türüdür. Hastanın T hücreleri, kanser hücrelerini tanıyan ve in vitro değiştirerek yok eden hücrelere dönüştürülür ve ardından hastaya geri verilir.

Lenfoma tedavisi tamamlandıktan sonra hastalar düzenli takip ve gözetim altında tutulur. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve takip randevuları ile devam etmek değerlidir.

haber-unye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu